Antimortin

29.03.2020 23:10

KOPP, Johannes. Schneeflocken fallen in die Sonne: Christuserfahrungen auf dem Zen-Weg. Annweiler: Ploger, 1994., s. 66, ISBN 3-89857-082-7.

Jednou jsem tak fantazíroval, že musí existovat lék na všechny nemoci. Pojmenoval jsem tento farmaceutický produkt své fantazie Antimortin (mors = smrt, anti = proti). Abychom mohli být uzdraveni z nejhlubšího zranění - strachu ze smrti, musíme spolknout vlastní smrt. Tento lék chutná hořce. Ale čím častěji ho bereme, tím více se mění jeho chuť. Nakonec se změní natolik, že tento nejlépe tolerovaný a terapeuticky nejefektivnější lék se také stává tím nejchutnějším, jako univerzální uzdravení všeho utrpení způsobeného strachem ze smrti.

Ale konkrétní každodenní meditace je mnohem více než jen to. Nedává nám jen podíl na tom, co zažili jiní. Co sami zažijeme, to už nám nemůže nikdo vzít. Denní praxe zenové meditace je už opravdovým realizováním vlastní smrti. Není to jen cvičení se pro blaženou hodinu smrti, ale zároveň i pro blažený život. Jedno i druhé mají stejnou kvalitu. Správný život je to stejné jako správná smrt. Člověk nemůže mít jedno bez druhého. "Musíš zemřít!" je mistrovské postrčení do života. To jsou slova velké lásky, abychom překročili hranici smrti, kterou jsme si sami ve strachu vytvořili, abychom zakusili, že tam, kde se bojíme nejhoršího, dostáváme to nejlepší a tam, kde si představujeme tmu, zakoušíme sami sebe ve světle.