Proč přicházejí křesťané k zenu

20.05.2018 08:04

KOPP, Johannes. Schneeflocken fallen in die Sonne: Christuserfahrungen auf dem Zen-Weg. Annweiler: Ploger, 1994., s. 34-37, ISBN 3-89857-082-7.

Co je to, co člověka přitahuje k zenu? Člověk chce být člověkem. A co je to, co křesťana přitahuje k jeho křesťanství? Člověk chce být člověkem.

...

Svou cestu k zenu můžu popsat: z fascinace do fascinace. Co já vím, co se děje ve světě a v srdcích ostatních lidí? Ale můžu říct, aspoň přibližně, co se dělo se mnou.

Abych to řekl krátce: v určitém bodě mého života se mi Kristus stal zkušeností, kterou nic nepřesahuje, ale všechno vchází do ní. Je rozdíl, jestli je pro mě Kristova realita jednou možností z mnoha a já se přitom stále ještě poohlížím po alternativě, anebo jestli mě uchvacuje oheň, který se s každým novým materiálem prožitku zvětšuje.

Když jsem našel přistup k zenu, byl jsem katolický kněz a měl jsem chuť na prozkoumávání nových možností. Ale bylo tady něco, co šlo nejhlouběji. „Kde můžu něco takového v Německu prožít?“ A ptal jsem se na zen. Ale neptal jsem se frustrován, ale fascinován realizací této Kristovy skutečnosti, která se mi ukazovala už před mým prvním seznámením se se zenem jako nekonečná možnost.