Toto je mé tělo

12.02.2020 21:36

KOPP, Johannes. Schneeflocken fallen in die Sonne: Christuserfahrungen auf dem Zen-Weg. Annweiler: Ploger, 1994., s. 59-60, ISBN 3-89857-082-7.

Na zenové cestě si člověk uvědomuje, nejen že má tělo, nejen že žije v těle - uvědomuje si, že je tělem. Pro křesťana muže být sezení v zenu i určitým druhem sezení po škole, ve škole života, kde zůstal sedět, protože se nenaučil o svém těle. V naší generaci může každý k tomuto tématu přidat své, skrze svou bolestivou zkušenost, že se tělo hlásí, když je přehlíženo jako neexistující nebo příliš málo existující nebo když není správně doceněno. "Toto přehlížení je těžko omluvitelné," říká Heinrich Dumoulin ve svém střízlivém zjištění. V zenu je člověk na cestě ke svému opravdovému já a zároveň také na cestě k tomu, aby se stával tělem. Tělo se stává zázrakem, pokud z něj přestaneme dělat objekt a začneme ho žít a rozumět mu jako celku, jako orgánu vhledu, s rukou i nohou, od hlavy až k patě. V zenu je správné držení těla zároveň už duchovní cestou.

Neexistuje žádný vnitřní spirituální postoj, který se zároveň nevyjadřuje i fyzicky. … V zenu je tělo úplně přítomné - jinak cesta zůstává uzavřena. …

"Toto je mé tělo" - to zažívám, když trávím delší čas vědomě a vnímavě v dobré pozici těla. A od dob dětství jsem slýchával: "Toto je mé tělo", a dnes to slyším s otevřeným sluchem v Eucharistické slavnosti. Jaký je to úžasný objev, že jedno s druhým má něco společného. A jaká je to úžasná motivace ke cvičení onoho "toto je mé tělo", v němž se narovnávám a nechávám se od svých myšlenek a nechám se vpustit do nekonečné pravdy, vyjádřené ve slovech: "Toto je mé tělo!"